Kuchnia regionalna w Zakopanem – jaka jest?
Kuchnia regionalna w Zakopanem — jaka jest? Prosta i od serca taka jak górale. Sprawdź i sam się przekonaj …
Potrawy kuchni regionalnej lub kuchni góralskiej odzwierciedlają kulturę, historię i tradycję ludzi żyjących w górach. Górale opierając się na prostych, ale sycących składnikach potrafili wyczarować dania, które po dziś królują na Podhalu. Czy wiesz, że w najbardziej znanej książce kulinarnej opisującej góralskie dania jest ponad 100 przepisów składających się z zaledwie kilku składników! Ziemniaki, mąka, kapusta, mięso baranie i owczy ser — to wszystko …
Kuchnia regionalna z Podhala to sztuka życia po góralsku. Sposób na cieszenie się tym, co daje nam ziemia i niebo, praca i odpoczynek. To przede wszystkim sposób na dzielenie się radością i smutkiem z bliskimi oraz obcymi. Prawdziwi górale żyją według filozofii ks. Józefa Tischnera „Radościami nie pogardzoj, od smutku uciekoj. Ka radość, tam i cnota ”
Na sałasie i w chałpie … w górach i w schronisku
Kuchnia góralska to żywy ogień i tradycyjny piec z blachą, szałas i skromna chałupa. Wysoko położona w górach bacówka i klimatyczne schronisko. Kuchnia regionalna w Zakopanem to przysmaki, które robi się na święta i na co dzień, na wesela i na pogrzeby…
Podhalańska kuchnia jest częścią kultury góralskiej i odzwierciedla warunki życia i charakter ludzi żyjących na Podhalu. Jest to kuchnia sycąca i rozgrzewająca, która daje siłę do pracy i odporność na chłód. Jest to też kuchnia urozmaicona i aromatyczna, która cieszy podniebienie i zachwyca turystów.
Bez wątpienia i koniecznie ….